четверг, 12 мая 2016 г.

Eile, täna, homme

Analüüsi ajaveebis, milline võiks olla veeb ja sotsiaalne tarkvara 5-10 aasta pärast.

Minu arust 10 aastat tagasi veeb muutub nii lihtsamaks, et isegi perenaised saavad luua oma veebilehed. Mõtlen, et igasugused jututoad, ajaveebid, uudiste portaalid, sõnumivahetamise programmid ja isegi e-postkastid nagu eraldi lahendused lähevad minevikusse. Maailmas hakkavad juhtima ainult suuremad sotsiaalvõrgustikud nagu Facebook juhtib täna. Kuid sellised sotsiaalvõrgustikud hakkavad hoopis universaalsem kui tänased (võib olla riigi tasemel või suurem, näiteks, EL tasemel), kust sisse logides võib maksta kommunaaliteenuste eest, üle kanda raha, saada meditsiini abi, alla kirjastada digitaalselt dokumente jne. Teiste sõnadega kõik meie infosüsteemid ja e-lahendused, mis me praegu kasutame, tulevad ka sinna.

Sellele teemale on väga huvitav film nimetusega “Her”, milles hästi kirjeldatud inimkonna elu tulevikus, kus kõik inimese eest teeb tema isiklik operatsioonisüsteem. Muidugi 10 aasta jooksul on liiga fantastiliselt, et selline olukord juhtus, aga on siiski mingi tera selles filmis.


Veel hiljem, enam ei ole vaja trükkida klaviatuuril trükitähed, kuna ilmuvad head kõnetuvastamise süsteemid. Mobiiltelefonid, mis me kasutame praegu nagu füüsiline seadme ka tulevad minevikusse. Kuvari asemel alustame kasutada hologrammid või valgust, mille allikaks saavad mingid käeseadmed (käevõrud). Seega kogu suhtlemine sotsiaalvõrgustikus hakkab välja nägema poolest nagu jutt ise ennaga ja käele vaatamine.

Комментариев нет:

Отправить комментарий