среда, 20 апреля 2016 г.

Tarkvara- ja sisulitsentsid

Kirjeldage üht vaba litsentsi lähemalt

MIT litsents (ingl. MIT License) – on avatud lähtekoodiga tarkvara litsents, mille loojaks on Massachusettsi Tehnoloogiainstituut (MTI). MIT litsents on ühest varasematest vaba litsentsidest kuna see on suhteliselt lihtne ja näitab mõned vaba litsentseerimise põhilistest printsiipidest. MIT litsents annab võimalust programmerijatele kasutada litsentseeritud lähtekoodi suletud tarkvaras tingimusega, et litsentsi tekst tuleb koos selle tarkvaraga. MIT litsents on GPL-ühilduv ehk lubab programmeerijatele kombineerida ja laiendada GPL-tooted koos MIT litsentseeritud tarkvaraga.
Free Software Foundation (FSF) organisatsiooni arvates, antud litsents mõistlik peab kandma nime X11 License, kuna varem MIT kasutas palju litsentse ja käesolevas olekus ta oli kirjutatud X Window System'i jaoks.
MIT litsentsiga tarkvara sisaldab: Expat, Metakit, PuTTY, Bitcoin-Qt, Mono, Ruby on Rails, Twisted, JQuery, Prototype ja muidugi, X Window System (X11), mille jaoks see oligi kirjutatud.

Litsentsi kasutamine
Kuna autori õigused antud litsentsile puuduvad siis teistes gruppides on õigust kasutada ja muuta seda oma eesmärkide täitmiseks. Näiteks, FSF kasutas sarnast litsents oma teegi jaoks “ncurses”, lisades järgmine tekstilõik:
Except as contained in this notice, the name(s) of the above copyright holders shall not be used in advertising or otherwise to promote the sale, use or other dealings in this Software without prior written authorization.
Antud lõigu lisamine tegi tekst ligikaudu identseks uue BSD litsentsiga
MIT litsents kõige rohkem sarnaneb 3-osalise BSD litsentsiga, erinevus ainult punktis, mis keelab kasutada autoriõiguse hoidja nime (University of California, Berkeley) reklaamis.
Litsents arvatakse akadeemilise litsentsiga, ehk sobiv kasutamiseks teadusvaldkonnas.

Комментариев нет:

Отправить комментарий